Yeni Koronovirüse Karşı Alınan Önlemler-Güncelleme

Değerli Öğrencilerimiz,

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı tarafından 11.03.2020’de yapılan açıklamada ülkemizde Yeni Koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığı açıklanmıştır. Aynı açıklamada Yeni Koronavirüsün çok hızlı bir küresel yayılım gösterdiği belirtilmiş, tedbirlerin arttırılarak devam ettirilmesinin önemi vurgulanmıştır. Yaşar Üniversitesi olarak bu açıklamalardan bir süre önce bir takım tedbir faaliyetlerini hayata geçirmiş olduğumuzu ve bundan sonra da yaşanacak gelişmelere göre önlemlerimizi almakta olduğumuzu belirtmek isteriz.

Bu kapsamda kampüsümüzde rutin endüstriyel temizlik faaliyetleri sıklaştırılarak devam etmektedir. Kapı kolları, lavabolar gibi sık temas edilen yüzeyler temizlik personeli tarafından sıklıkla temizlenmektedir. Kampüs genelindeki ortak kullanım alanlarının ve dersliklerin genel dezenfeksiyonu yapılmaktadır.

Kampüs genelinde özellikle ortak kullanım alanlarında el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Binaların giriş noktalarına ve belirlenen bazı diğer noktalara da el dezenfektanları yerleştirilmeye devam edilecektir. Bu noktada uzmanların, ellerin düzenli aralıklarla, su ve sabunla en az 20 saniye sürecek ve uygun şekilde yıkanması gerektiği yönündeki uyarılarını hatırlatmak isteriz. Su ve sabuna erişim olmadığı hallerde el antiseptiği gibi temizleyicilerin kullanılabileceği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.

Kampüste yapılması planlanan genel katılıma açık bazı büyük etkinlikler ileri bir tarihe ertelenmiştir.

İşyeri Hekimimiz Dr. Yeşim GÜNEL tarafından Yeni Koronavirüs ile ilgili bilgilendirici eğitimler gerçekleştirilmiştir. Bu eğitimlerin devam etmesi planlanmıştır. Kampüs içindeki dijital bilgilendirme ekranlarını ve duyuruları takip ederek bu bilgilendirme eğitimlerine katılabilirsiniz. Söz konusu eğitimlere katılamamış öğrencilerimizin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış ve kampüs genelinde pek çok noktaya asılmış bilgilendirme broşürlerini incelemesini tavsiye ederiz. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış bu broşürü incelemek için tıklayınız. Yeni Koronavirüsün dünya genelindeki yayılımı düşünüldüğünde, bu aşamada herhangi bir öğrencimiz, akademik ve idari personelimizde bu virüse rastlanmamış olması bizler için sevindiricidir.

Halen yurt dışında bulunan, yeni dönmüş ve dönecek olan öğrencilerimizin Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen 14 Gün Kuralı çerçevesinde, yurda giriş tarihinden itibaren en az 14 günlük karantina süresi tamamlandıktan sonra İşyeri Hekimi’ni bilgilendirerek üniversite yerleşkesine girmeleri uygun görülmüştür. Yurda dönüş sonrası öğrenci mazeret izin talepleri e-posta yoluyla Öğrenci İşleri Müdürlüğüne [email protected]  gönderilmelidir.

Yurt dışına Erasmus değişim programı kapsamında gitmesi karara bağlanan ve henüz gitmemiş olan öğrencilerimize gidecekleri ülkedeki virüs tehlikesini dikkate alarak gitmemeleri tavsiye olunur. Muhatap ülkeye gidilmemesi durumunda öğrenci için kayıt dondurma işlemi yapılacaktır. Ancak, yukarıdaki uyarılara rağmen dönem kaybetmek istemediği için yurtdışına gidecek öğrencilerimiz dönüşlerinde yukarıda açıklanan karantina uygulamasına tabi olacaklardır.

Yurt dışına özel amaçlı (turistik) olarak gitmek isteyen öğrencilerimize  alınan önlemlerin etkinliği ve dönüşlerinde diğer öğrencilerimize ve çalışanlarımıza risk oluşturmamaları için gitmemeleri tavsiye olunur. Bu öğrencilerimiz  tüm bu risklere karşın gitmeye karar vermeleri durumunda eğitim dönemine karşılık gelen süreleri devamsızlıktan sayılır. Bu durumdaki öğrenciler üniversitemiz yurdunda barınmakta iseler dönüşlerinde karantina süresi dolmadan üniversitemiz yurtlarında kalamayacaklardır.

Tüm bu bilgilerin ve alınan önlemlerin ışığında, konu hakkında YÖK ile Sağlık Bakanlığı’ndan gelen bilgilendirmeler ve açıklamalar da anlık bir şekilde takip edilmektedir. Bu aşamada “üniversitenin tatil edilmesi” veya “örgün eğitimi online eğitime çevirme” gibi uygulamalar söz konusu değildir. Aldığımız tüm önlemler ve yaptığımız çalışmalar başta öğrencilerimiz olmak üzere toplum sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Küresel düzeyde çok önemli bir konu haline gelen bu salgının tüm paydaşlarımız tarafından zararsız atlatılabilmesi için siz değerli öğrencilerimizin hassasiyetinin ve işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtir, hepinize sağlıklı günler dileriz.

Yaşar Üniversitesi Rektörlüğü